Payrolling en uitzenden, wat is het verschil?

Ben je ondernemer en heb je nieuw personeel nodig? Dan komt hier veel bij kijken. Het werving en selectieproces, maar ook alle bijkomende administratie/salarisadministratie. Je staat voor de beslissing of je dit zelf doet of dit liever uitbesteedt. Uitbesteden kan zowel aan een uitzend- als payrollbureau. Uitzenden en payrolling lijken sterk op elkaar, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. In deze blog behandelen wij de verschillen en de voor-en nadelen van payrolling en uitzenden. Zo kies jij makkelijker wat voor jou de beste oplossing is.

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans(WAB) op 1 januari 2020 is er een wettelijk verschil tussen payroll en uitzenden.

Overeenkomsten

Zowel bij payrolling als uitzenden besteed je je personeelszaken uit. In beide gevallen zijn er drie partijen betrokken: het payrollbedrijf/uitzendbureau (de juridisch werkgever) + de inlener(jij) en de werknemer. De medewerkers staan nog steeds bij jou op de werkvloer, maar op de loonlijst van de juridisch werkgever.

De arbeidsovereenkomsten, de loonadministratie, het voeren van wet- en regelgeving en het uitbetalen en begeleiden van medewerkers bij ziekte. Al deze werkgeverszaken worden voor jou geregeld. Zo heb jij hier geen omkijken naar en dat scheelt je tijd. Hiervoor betaal jij een factor over de gewerkte uren van jouw medewerker. Hiervan ontvang je één overzichtelijk factuur.

Een factor is een getal waarmee wordt berekend wat je medewerker gaat kosten. De kostprijs bereken je door het brutoloon van je medewerker te vermenigvuldigen met de factor. De volgende onderdelen worden hierin meegenomen:

 • Bijdrage aan de sociale lasten en premies;
 • Vakantiedagen opbouw;
 • Vakantiegeld;
 • Pensioensopbouw;
 • Personeels- en salarisadministratie kosten;
 • Loondoorbetaling tijdens ziekte van medewerker.

Payrolling

 • Bij payrolling regel je zelf de werving en selectie van je personeel, hierbij heb je dus de totale controle over wie er bij jou komt werken. Bij Sterck! hebben wij onze eigen vacaturebank en kunnen wij je helpen bij het zoeken naar geschikt personeel;
 • Start er een nieuwe medewerker, dan geef je dit door aan het payrollbedrijf. Zij regelen al het papierwerk zodat je medewerker snel bij je aan de slag kan;
 • Is je medewerker afwezig door vakantie of ziekte? Dan regel je zelf de planning en vervanging;
 • In het geval van payrolling krijgt je medewerker maximaal drie contracten in drie jaar tijd en daarna voor onbepaalde tijd.

Uitzenden

 • Het uitzendbureau neemt de werving- en selectie uit handen;
 • In het geval van uitzenden is het mogelijk om je medewerker meerdere contracten aan te bieden voor een periode van maximaal 5,5 jaar.
 • Het uitzendbureau regelt(als dit mogelijk is) vervanging voor je als je medewerker ziek is of met vakantie gaat.

De verschillen

Het grootste verschil tussen beide oplossingen is dat je bij payrolling zelf de werving en selectie van je personeel oppakt. Jij geeft de kandidaat door aan het payrollbedrijf en zij zorgen ervoor dat de medewerker bij jou aan de slag kan. In het geval van uitzenden kan je je personeel nóg flexibeler inzetten omdat je meer contracten kunt aanbieden.

Sterck! biedt personeelsoplossingen en financiële diensten die jou tijd en moeite besparen. Wij nemen de juridische, administratieve en financiële kant van jouw onderneming over. Zo heb jij jouw zaken op orde en kan jij je volledig richten op waar jij graag mee bezig bent.

Ondernemen met Sterck! kan op maat. Extra verlof, korte contracten of juist voor langere tijd, alle constructies zijn mogelijk.

Wil je weten of het voor jou interessant is om je medewerkers via payroll te verlonen? Neem dan contact met ons op. Sterck! helpt je graag verder.

Deel dit artikel